Heerlijke kip uit de oven met 40 (!) tenen knoflook
Je ziet niet vaak een recept waar je je ook daadwerkelijk houdt aan de aanbevolen hoeveelheid knoflook... Bij dit recept is het wel aan te raden al blijft de knoflook verrassend mild en zacht van smaak door het garen in de oven. De kip wordt hierdoor heerlijk geurig en smaakvol!
Je waant je zo op een terras in de Provence met een heldere rosé en deze kip voor je neus...
Zo maak je 'm even lekker thuis:
- Verwarm de oven voor op 190°C. Bak de kippendijen tot ze mooi bruin zijn in een pan met olie, verwarmd op hoog vuur en kook tot ze lichtbruin zijn. Voeg zout en peper to naar smaak en giet de vermout erbij.
- Haal de dijen uit de pan en plaats ze in een ovenschaal. Schraap de bodem van de pan om de sappen los te maken, dit kun je eventueel met wat kippenbouillon doen. Voeg vervolgens de nootmuskaat toe.
- Giet de vermout over de kip in de ovenschaal. Voeg de Lookie knoflookteentjes en stukjes bleekselderij toe. Bestrooi met dragon, zout en peper en dek het geheel af. Laat de kip 1 uur en 30 minuten sudderen in de oven. Om de kip op het eind nog een mooie krokante korst te geven kun je 'm kip een paar minuten braden.
- Serveer gegarneerd met peterselie en wat groente naar keuze. Vergeet vooral de sneetjes geroosterd stokbrood niet want daarop kun je de teentjes knoflook tot puree smeren. Echt een aanrader!
Voilà, bon appétit!
Verrassend lekkere knoflooksoep
Je zou het misschien niet denken maar knoflooksoep is een echte Franse klassieker! En of je ze nou mag of niet, die Fransen weten wel wat lekker is. Dus vertrouw Lookie maar en probeer deze zachte en romige soep. Ook lekker om koud te serveren!
- Begin met het pellen en snijden van de ui. Pel en snijd vervolgens de teentjes Lookie knoflook.
- Fruit in een pan de ui (een paar minuten laten 'zweten') en vervolgens de knoflook zonder deze bruin te laten worden. Bestrooi het geheel met bloem, laat een minuut koken en giet de hete bouillon erbij.
- Voeg nu de tijm of het laurierblad toe en breng op smaak met peper en zout. Laat het ongeveer 30 minuten of iets langer sudderen. De knoflook moet namelijk wel koken.
- Snijd ondertussen de twee resterende teentjes Lookie knoflook fijn en bak ze met een beetje olie in een pan om ze bruin te maken.
- Voeg nu de soep toe, meng alles en breng nog eens op smaak met peper. Verwarm opnieuw, doe het eiwit erbij en meng vervolgens meng: je wilt geen gepocheerd ei natuurlijk!
- Voeg vervolgens de dooier toe (gemengd met 1 theelepel azijn) en giet deze in de soep.
- Serveer warm met gebakken Lookie knoflook, een beetje olie of gesmolten eendenvet (mocht je dat hebben) en een muntblaadje.
Voilà, bon appétit!
Je kunt dit recept natuurlijk ook als basis gebruiken en ingrediënten zoals het ei weglaten voor het gemak.